How to: Make better pictures with your new camera

09-10-2013 20:08

Nu heb je misschien eindelijk je spiegelreflexcamera gekocht of gekregen en kun je nu eindelijk ook zulke mooie foto's maken. Maar nadat je je eerste foto's hebt gemaakt zie je dat het toch niet zo makkelijk is als je dacht. In dit artikel ga ik wat tips geven voor je spiegelreflexcamera om hiermee nog mooiere foto's te maken.
 

 

In het begin is het soms erg moeilijk om met je nieuwe camera om te gaan, maar als je het eenmaal door hebt zijn je camera en jij onafscheidelijk. Om te beginnen ga ik in dit artikel wat belangrijke afkortingen gebruiken die handig zijn om te weten. 

Allereerst is het belangrijk om te weten waar S, F en ISO voor staan.
 

 

S staat voor sluitertijd. Hoe kleiner het S-getal hoe langer je sluitertijd is. Met een korte sluitertijd heb je minder kans op een bewogen foto, maar met een korte sluitertijd heb je ook minder licht. Je kunt dus niet standaard kiezen voor een hele korte sluitertijd, als de ruimte waar je fotografeert donker is zul je het toch echt met een langere sluitertijd moeten proberen. Gebruik hier dan een statief voor!

 

F staat voor diafragma. Hoe kleiner het F-getal is hoe groter het diafragma. Met een groot diafragma krijg je een lichtere foto (een groot diafragma betekent dat er meer licht door heen kan). Maar ook hier geldt weer, je kunt je foto niet standaard met de laagste F-waarde schieten, want een groot diafragma zorgt ook voor een klein gebied op de foto dat scherp is. Hoe groter het diafragma, hoe groter het verschil in scherpte/diepte op de foto is. Met een groot diafragma kun je dus een bepaald onderwerp uitlichten in de foto en de rest van de foto wat waziger maken.

 

Naast de sluitertijd en het diafrgama is er nog een andere belangrijke instelling van je camera, de ISO-waarde. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe lichter je foto. Maar tegelijkertijd zorgt een hogere ISO-waarde ook voor meer ruis op de foto (korreltjes), het is dus niet aan te raden je camera standaard op een hoge ISO-waarde te zetten.

 

Nu de echte tips

Wil je een foto maken van een item en wil je dat het item echt uit de foto springt? Dan is het belangrijk om scherp te stellen op het item dat je er uit wilt laten springen. Tegelijkertijd zorg je er voor dat je een groot diafragma hebt (een klein F-getal), hierdoor wordt het gebied waar je niet op scherp stelt waziger dan het item dat je er uit wilt laten springen. Fotografeer je in een lichte ruimte? Dan gebruik je een korte sluitertijd (hoog S-getal), fotografeer je in een donkere ruimte? Kies dan voor een lange sluitertijd (laag S-getal).

 

Speel met composities. Zet je onderwerp dat je wilt fotograferen niet standaard in het midden van de foto. Maak het spannend door het onderwerp bijvoorbeeld aan de zijkant van de foto te plaatsen.

 

Ben je een (nieuwe) stad aan het ontdekken? Je hoeft niet altijd handmatig te fotograferen. Als je voor iedere foto je sluitertijd, diafragma en ISO-waarde opnieuw moet instellen kan het wel eens heel erg lang gaan duren. Je kunt dan natuurlijk ook altijd de automatische stand gebruiken.

 

Reacties